Topkapning

TOPKAPNING

Hvis et træ er blevet for højt, og skygger på terassen, er en topkapning ofte det første en træ-ejer tænker på. Topkapning betyder at man tager toppen af et træ, men hvis træet er stort, så er dette et meget voldsomt indgreb. Derfor er det vigtigt at man får en arborist til at vurdere risikoen, ved at have et topkappet træ stående i haven.

Topkapning af træer efterlader ofte et stort sår, og er en service som forkorter livet på træet meget. Vi udfører topkapning i Aarhus, men forsøger ofte at tilbyde en anden løsning. Hvis man syntes at ens træ er blevet for stort, og fylder for meget i haven, kan det være en løsning af beskære træets nederste grene, og blot en smule i toppen.

Se eksempler på topkapning af træer herunder:
Brug ‘slide’ funktionen til at se før/efter billeder

 Topkapning af træer gør at man får et mindre træ, men kun i en periode. Ved topkapning af træer fjernes en hel del af bladmassen, og træet bruger så dets energi på at lave nye skud, dér hvor træet er blevet topkappet. Nogle gange kan skuddene allerede efter 1-2 år, være nået op i samme højde som træet var før topkapningen.

Herunder ses et billede af et kirsebærtræ 3-4 år efter en topkapning

Kirsebærtræ 3 - 4 år efter topkapning

topkapning af træ topkapning aarhus topkapning af træer
topkapning af træ topkapning aarhus topkapning af træer
Topkapning Kirsebær Beskæring AarhusTopkapning Kirsebær Beskæring Aarhus Træbeskæring af kirsebær

Dér hvor træet herover er blevet topkappet, er der nu nye skud. Skuddene sidder dog ikke ligeså godt, og ved andre træer, er det vigtigt at disse nye skud, ikke bliver for store, da de i såfald kan flække af.
Der hvor kirsebærtræer er blevet topkappet, er der nu store sår, hvorfra træet kan angribes af svampe og sygdomme.

Herunder ses tydeligere hvordan en topkapning får træet til at skyde nye skud. De nye skud er ofte meget lodrette, og kan komme allerede efter 2 år.
En kronereducering eller en tidlig beskæring (inden træet er blevet for stort) er altid foretrukket. Læs om beskæring her.

topkapning aarhus århus topkap topkapper pris

Mulige konsekvenser ved en topkapning

Topkapning af træer kan også resultere i at træerne dør helt. Som ved skolen herunder.
Det kan dog være en løsning, hvis alternativet er at fælde træet. Døde stående træer er godt for biodiversitet, og noget der længe har manglet i den danske natur. Stående døde træer er bosted for mange fugle, insekter og biller. På den måde kan en topkapning være et godt alternativ til at fælde et træ helt.

topkap topkapning af træer topkapning aarhus topkapning pris
topkap topkapning af kirsebærtræ topkapper østjylland topkap pris århus aarhus

Topkapning bliver til knudebeskæring?

Hvis man beskærere træer inden de er blevet for gamle, kan man starte en knudebeskæring. Ligesom alléerne til diverse herregårde og slotte, kan man holde et træ, som et knudebeskåret træ.
Her topkapper man også, dog er det bedst at starte en knudebeskæring hvis træet ikke er blevet for stort, idet man så må blive nødt til at lave et stort sår.

Man sørger så for at beskære de nye skud, som kommer af en topkapning (læs herover), og holder på den måde træet i en vis form.
Dette kaldes også for stynede træer

stynede træer knudebeskæring aarhus århus mindeparken havemand pris topkapning

FØLG MED ELLER LÆS MERE

Overvejer du, om vi er de rette til at arbejde med dine træer?

Den bedste måde at finde ud af det på, er at lære os at kende.

Vi går meget op i at have et godt forhold til vores kunder, og ønsker at levere den bedste service. For at kunne give dig træpleje i højeste kvalitet, sørger jeg hele tiden for at opdatere mig på den seneste viden fra træverdenen, og spare med kollegaer.

Følg med eller se eksempler

50 70 84 44

træpleje topkapning træfældning aarhus århus risskov højbjerg egå træplejer beskæring af træer træbeskæring
SEBASTIAN HOPWOOD

Posted by SHopwood